De toverlamp
Image default
Bedrijven

Waarom heb je een brandweer lamp nodig?

Wanneer je werkzaam bent bij de brandweer, is een brandweer lamp van essentieel belang. Als het donker is, is het cruciaal dat jij alles om je heen kan zien. Hier is een lamp voor nodig die zó sterk is, dat je vele meters om je heen kan zien. Dit vereist een sterkte die de meeste normale zaklampen niet hebben. Schaf daarom een lamp aan die speciaal bedoeld is voor de brandweer.

Soorten lampen

Er zijn diverse soorten brandweer lampen beschikbaar op de markt. Natuurlijk zijn er lampen die je normaal kunt vasthouden om mee te schijnen. Maar dit is niet altijd even handig wanneer je je handen vol hebt aan iets anders. Daarom bestaan er ook diverse soorten helm- en hoofdlampen. Deze bevestig je simpelweg aan je helm zodat je beide handen vrij hebt.

In sommige situaties voldoet een normale lamp echter niet en is er een fellere en sterkere lamp nodig om de omgeving goed te kunnen zien. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij zoekacties die in het donker plaatsvinden. Dan kan een schijnwerper van pas komen. Deze lamp kan teen beam hebben die tot op wel 1000 meter afstand kan schijnen.

Ook kan je kiezen tussen oplaadbare en niet-oplaadbare lampen. Andere specificaties zijn materiaal, lengte en de soort lamp die zich in het product bevindt.

ATEX gecertificeerd

Vaak moet een brandweer lamp ATEX gecertificeerd zijn om gebruikt te mogen worden. Maar wat houdt dit precies in? In het kort betekent een ATEX gecertificeerde lamp dat deze bestendig is tegen explosies en dus in explosiegevoelige gebieden gebruikt kan worden. ATEX staat voor ATmosphere EXplosible.

Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen twee gebieden van explosiegevaarlijke zones namelijk gas- en stofexplosies. Wanneer een brandweer lamp aan de ATEX voorwaarden voldoet, kan je hem veilig gebruiken.