De toverlamp
Image default
Aanbiedingen

Wieg matras koopgids

Wieg matras koopgids

Het kiezen van een matras voor een wieg lijkt misschien een saaie taak, maar het is er een die zorgvuldige overweging verdient. De matras is net zo belangrijk als het wiegje, en wij raden u aan de beste te kopen die u kunt. Waarom is het belangrijk? Ten eerste zal uw baby veel tijd in zijn wiegje doorbrengen. Het lijkt misschien moeilijk te geloven, vooral als u opstaat om een baby midden in de nacht te voeden, maar baby’s slapen tot wel 18 uur per dag.

U moet ervoor zorgen dat de matras 60×120 goed in de wieg past die u hebt uitgekozen, zonder openingen die een gevaar voor uw baby kunnen vormen. En de matras moet stevig zijn. Een zachte matras kan zich aanpassen aan de vorm van het hoofd of het gezicht van uw baby, waardoor het risico op verstikking of zelfs wiegendood toeneemt.

Er zijn twee algemene soorten wiegmatrassen: schuim- en binnenveringmatrassen.

Beide soorten – als ze van goede kwaliteit zijn – houden hun vorm goed en bieden uitstekende ondersteuning voor baby’s en peuters. Er zijn wel verschillen. Schuim – meestal gemaakt van polyurethaan – is meestal lichter (ongeveer 5 tot 13 pond) dan een matras met binnenvering (ongeveer 15 tot 30 pond). Dus hoewel u bij het verschonen van de lakens van uw baby waarschijnlijk maar een hoekje per keer hoeft op te tillen, kan het met een schuimmatras een stuk gemakkelijker zijn. Schuim is ook minder veerkrachtig en zal daarom minder snel als trampoline worden gebruikt als uw kind ouder is.

Let op de kwaliteit

Welk type matras u ook kiest, let op de kwaliteit. De goedkoopste schuim- en binnenveringmatrassen hebben dunne vinyl overtrekken en randen die na verloop van tijd kunnen scheuren, barsten en uitdrogen. Naarmate de prijzen stijgen, worden de afdekkingen dikker, doorprikbestendig, versterkt dubbel of driedubbel laminaat, of zeer fijn organisch katoen. Een binnenveringmatras met meer of beter staal en een kwalitatief betere vulling weegt meer. Hetzelfde geldt voor een schuimmatras die is gemaakt van dichter schuim van betere kwaliteit.

Koop een nieuwe

Koop, indien mogelijk, een nieuw aerosleep matras voor het ledikant. Zo bent u er ten eerste zeker van dat de matras hygiënisch is. Als u een tweedehands matras koopt of een afdankertje accepteert, weet u niet zeker hoe het is onderhouden of opgeslagen. Op onjuist opgeborgen wiegmatrassen kan schimmel groeien en op het oppervlak kunnen bacteriën broeien van vloeistoffen (luierlekkage, spuug) die niet goed zijn opgeruimd. Als u een nieuwe matras koopt voor uw eerste kind en deze schoon houdt, kunt u deze voor uw volgende kind gebruiken als u de matras in een droge omgeving opbergt en deze stevig blijft.

Gebruik een hoes

Gebruik een goed aansluitende, wasbare, waterdichte matrashoes om de matras te beschermen en de slaapomgeving van de baby zo schoon en hygiënisch mogelijk te houden.

Types

Elk type matras – binnenvering of schuim – is goed, zolang je maar een model van goede kwaliteit kiest. Beide houden hun vorm goed en bieden uitstekende ondersteuning voor uw baby of peuter.

Innerspring

Bij een matras met binnenvering bepalen het aantal lagen, waarvan elke laag is gemaakt en de kwaliteit van de bekleding de prijs en verhogen ze het comfortniveau.

Schuim

Deze matrassen zijn meestal gemaakt van polyurethaan. De beste schuimmatrassen zijn stevig, aan de zware kant, en veerkrachtig. Druk op de matras in het midden en aan de randen. De matras moet gemakkelijk terugveren en mag zich niet naar de vorm van uw hand zetten. U wilt niet dat uw baby op iets rust dat zich naar de vorm van haar hoofdje zal vormen.

Dichtheid van het schuim

Om de dichtheid van het schuim te beoordelen (hoe dichter, hoe beter), moet u het gewicht van verschillende modellen vergelijken. Dat is niet altijd gemakkelijk in een winkel, maar u kunt de informatie waarschijnlijk online vinden. Om de dichtheid van een matras te testen, pakt u de matras op, legt u in het midden een hand op elke kant en drukt u uw handpalmen tegen elkaar. Bij een dichte matras kunt u niet ver drukken.

Innerspring Lagen

Als u kiest voor een matras met binnenvering, volg dan deze algemene regel: Hoe meer lagen, en hoe beter de kwaliteit van die lagen, hoe beter de matras. Het gewicht van de binnenvering heeft de neiging toe te nemen wanneer de matras staal van een betere dikte en een betere kwaliteit demping bevat.

Dempende lagen

De volgende laag boven de spiralen in de matrassandwich is de vulling, die gemaakt is van schuim, katoen of polyester. Schuim en katoen duiden op kwaliteit en zijn prijstechnisch interessant. Polyester, dat minder duur is en steeds vaker wordt gebruikt omdat de kosten van matrasonderdelen zijn gestegen, is niet ideaal omdat het de neiging heeft zakken te vormen.

Koop geen matras als u niet weet waar de lagen van gemaakt zijn. Er moet een beschrijving zijn in de winkel, op het matraslabel, of online op de website van de fabrikant. Als u niet kunt achterhalen wat er in een matras zit, koop hem dan niet.

Hoes

Een hoes van stof of vinyl omsluit de hele matras. Stof ademt beter dan vinyl, maar ventilatiegaatjes in een vinyl hoes kunnen de luchtcirculatie bevorderen. Een meerlaagse vinyl hoes is beter bestand tegen perforaties, scheuren, lekken en vlekken dan stof. Kijk voor ten minste een drievoudig gelamineerde (drielaagse) hoes, die een matras een sterkere buitenkant geeft, waardoor de matras langer meegaat.

Ombouwbaarheid

Als u van plan bent om het wiegje van uw baby om te bouwen tot een peuterbed, overweeg dan matrassen met dubbele stevigheid, die in de middelste tot hoogste prijsklasse liggen. Ze zijn aan de ene kant extra stevig voor baby’s en aan de andere kant zachter voor peuters. Sommige hebben standaardschuim of verend traagschuim voor de peuterkant.

Luchtstroom Zakken

Als een matras volledig waterdicht is, kan hij niet door het oppervlak “ademen”. Als dit een probleem is, kunt u een matras met ventilatiezakken nemen.