De toverlamp
Image default
Woning en Tuin

Wat is een wandlamp?

Een wandlamp is een type armatuur dat rechtstreeks aan een wand wordt bevestigd in plaats van aan het plafond te hangen of zichzelf met een eigen voet te ondersteunen. In feite is de enige steun voor een wandlamp de muur waaraan hij is bevestigd. Wandlampen hebben meestal een gesloten voet en richten het licht naar boven naar het plafond. Er zijn echter ook armaturen die het licht in de andere richting sturen, naar de vloer. Bovendien zijn er wandlampen die aan beide uiteinden open zijn en het licht zowel naar het plafond als naar de vloer laten stromen.

 

Het ontwerp van een wandlamp

Het ontwerp van wandlampen is eeuwenoud. In feite gaan wandlampen terug tot enkele van de allereerste vormen van binnenverlichting: brandende fakkels die werden geplaatst op binnenmuren van herenhuizen, kastelen en openbare gebouwen. Wandlampen zijn door de eeuwen heen aangepast aan de technologische ontwikkelingen en de veranderingen in moderne interieurs. Fakkellichten werden vervangen door olie- en gaslampen, die op dezelfde manier aan de muren werden bevestigd. Tenslotte hebben we nu elektrische wandlampen. In veel gebouwen die meer dan honderd jaar oud zijn, is het mogelijk gaslampfittingen te vinden die niet meer bestaan.

In moderne binnenhuisarchitectuur worden elektrische wandlampen vaak geplaatst in gangen en hallen of in grote ruimten zoals balzalen en conferentieruimten. Wandlampen worden vaak gebruikt om een aandachtspunt op een muur te accentueren, zoals een kunstwerk of een gedenkplaat. Zo worden wandlampen vaak gebruikt in musea, historische plaatsen en andere bezienswaardigheden om de aandacht van de bezoekers te vestigen op specifieke items.

Wandlampen worden gewoonlijk op driekwart hoogte tussen de vloer en het plafond aan de muur bevestigd. In het algemeen moeten ze op ooghoogte of daarboven worden geplaatst. In kamers met ongewoon hoge plafonds kunnen wandlampen vele meters boven het hoofd van een volwassene van gemiddelde grootte worden geplaatst. Natuurlijk hangt de plaatsing van een wandlamp ook af van de richting van haar licht.

De bovenstaande instructies voor het plaatsen van een wandlamp gelden voor het meest traditionele type wandlamp: wandlampen die het licht naar het plafond richten. De regel geldt echter niet voor wandarmaturen die het licht naar beneden richten. In sommige theaters worden armaturen die het licht naar beneden richten, gebruikt om het pad tussen de zitplaatsen te verlichten terwijl de rest van de zaal voor een voorstelling is verduisterd. Dergelijke wandkandelaars zijn vaak tot enkelhoogte.