De toverlamp
Image default
Dienstverlening

Schizotypische Paranoïde Persoonlijkheidsstoornis

Het verontrustende over mensen die onder Schizotypische Paranoïde Persoonlijkheidsstoornis lijden, is dat ze onbewust zijn dat er iets met hun mis is. Mensen die onder angststoornissen lijden bijvoorbeeld, zijn er volledig bewust van het feit dat ze een probleem hebben en doen er natuurlijk alles aan om het weg te werken.

Schizotypische Persoonlijkheidsstoornis behoort tot een groep ziektes die bekend staan als excentrieke persoonlijkheidsstoornissen. Ze kunnen vreemd gedrag vertonen, zich raar kleden, en de manier waarop ze denken is vaak anders dan een normaal persoon.

Dit maakt het extreme moeilijk voor ze om relaties met anderen te vormen. Andere mensen beschrijven ze als vreemd of raar en vinden het vaak onmogelijk om een logisch gesprek met ze te hebben. Hieronder staan een paar symptomen:

* Ze kleden, spreken en gedragen zich anders dan dat normale mensen doen.

* Ze zijn vaak achterdochtig en paranoïde.

* Sociale situaties zijn vaak moeilijk voor ze, door het feit dat ze niet op hun gemak voelen in het bijzijn van anderen, en anderen wantrouwen.

* Het is daarom niet moeilijk te geloven dat ze heel weinig vrienden hebben, en in elk geval maken intieme situaties hun erg ongemakkelijk.

* Ze hebben de neiging om de realiteit mis te verstaan, of geluiden voor stemmen aan te zien.

* Hun vreemde overtuigingen kunnen zich uitstrekken tot het denken over zichzelf als magisch of soms zelfs paranormaal. Ze zijn duidelijk bijgelovig.

* Ze hebben de neiging om in hun eigen fantasie wereld te leven, wat wij dagdromen noemen. Voor hen is het natuurlijk zeer echt.

* De omgang met andere mensen is op zijn best moeilijk, en ze komen heel stijf en vreemd over.

Dat mag dan alles zo zijn, maar wat veroorzaakt de toestand? De artsen zeggen dat genen een rol kunnen spelen. Als de patiënt familieleden heeft die onder schizofrenie lijden, dan hebben ze zelf een grotere kans om schizotypische persoonlijkheidsstoornis te ontwikkelen. Met andere worden, laten we niet te snel conclusies trekken, want niemand weet het precies! Bezoek onze website voor meer informatie over gezinstherapie.

De ziekte begint meestal tijdens de adolescentie. Het kind kan slecht presteren op school en begint steeds meer geïnteresseerd te raken in eenzame activiteiten. Een ander verontrustend probleem is dat het kind uit de pas schijnt te zijn met zijn of haar leeftijdsgenoten, en dus slachtoffer van pesterijen kan worden. Ouders moeten waakzaam zijn wanneer ze eenzaam gedrag en verdrietigheid opmerken.

Klik hier voor Psychologen praktijk Nijmegen

https://www.depsycholoog.nl/nijmegen/